Hoppa till artikelns andra spalt.

Rapport: Stagnation och tillbakagång för sexuella minoriteters rättigheter

Framsteg i rättigheter för HBTQ-personer under coronaåret 2020 har i princip varit obefintliga. Samtidigt har hatretorik och -brott mot dem ökat. Polen står ut som det sämsta landet i EU för sexuella minoriteter.

– Det är djupt oroande att rapportera ett nästintill fullständigt stopp för HBTQ-rättigheter och jämlikhet. Under det senaste året [2020] har vis sett ökat politiskt förtryck mot HBTQ-personer, sade Evelyne Paradis chef för organisationen ILGA-Europe som årligen tar fram en ”regnbågskarta” över rättigheter för sexuella minoriteter i Europa.

I sin rapport för 2020 menar organisationen att inte inte bara är coronakrisen och dess ekonomiska konsekvenser som ligger bakom den negativa utvecklingen för HBTQ-personer.  Även en ökad polarisering mot HBTQ-personer och minskat politiskt stöd för frågan ligger bakom stagnationen och i vissa fall tillbakagången.

”Vi ser en stark ökning av övergrepp och hatretorik mot HBTQ-personer”, heter det i rapporten.

I en del länder i Europa har HBTQ-organisationer behövt ändra om sitt uppdrag till att tillhandahålla grundläggande behov som mat och boende för drabbade. Man pekar även på att politiker och myndigheter åter börja använda sexuella minoriteter som syndabockar.

Annons

I flera länder ser man att ny progressiva lagar ännu inte genomförts i praktiken.

Polen i botten i EU

Indexet, som är uppdelat på sex underområden och har en skala på 0 till 100 procent, placerar Polen med 13 procent som det sämsta EU-landet för sexuella minoriteter. Anledningar till detta är bland annat de ”HBTQ-fria zoner” som utropats i många polska regioner och att ledande politiker som president Andrzej Duda har tydligt HBTQ-fientlig retorik. Duda har exempelvis sagt att ”HBTQ-ideologi” är mer destruktiv än kommunism, enligt rapporten.

Malta i topp

I överlägsen topp på indexet ligger Malta. Sverige ligger på plats sju, strax efter Norge och Finland men före Spanien och Danmark.