EU införde i mars sanktioner mot Kina som därefter införde egna sanktioner mot EU. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU mullrar mot Kina – villkorar investeringsavtal

EU-parlamentet vägrar godkänna ett investeringsavtal med Kina så länge kinesiska sanktioner mot EU-medborgare ligger kvar.

I mars införde Kina sanktioner mot en rad EU-medborgare, däribland fem EU-parlamentariker. Sanktionerna var ett svar på att EU-länderna tidigare infört sanktioner för ”omfattande godtyckliga frihetsberövanden av framför allt uigurer i Xinjiang i Kina”.

Med en stor majoritet – 599 för, 30 mot och 58 blanka röster – antog på torsdagen EU-parlamentet en resolution som kritiserar de kinesiska sanktionerna för att vara ”grundlösa och godtyckliga”.

De lovade även att inte godkänna det i princip färdigförhandlade investeringsavtalet mellan EU och Kina så länge sanktionerna mot EU-medborgarna finns kvar.  

– Kina har gjort en felberäkning. De bör lära sig av sina misstag och tänka om. På grund av Kinas sanktioner har investeringsavtalet lagts i frysboxen, och parlamentet kräver att Kina häver sina sanktioner innan man behandlar [avtalet], sade den tyske miljöpartistiske EU-parlamentarikern Reinhard Bütikofe, som är en av dem som står på Kinas sanktionslista, i ett uttalande.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega välkomnar ställningstagandet och ser en större problematik med investeringsavtalet.

– Redan innan Kinas sanktioner var jag mycket tveksam till investeringsavtalet i rådande situation. Att förhandla med ett land som Kina är mycket känsligt. Det går inte att blunda för den kinesiska kommunistregimens förtryck av den egna befolkningen: vedervärdiga brott mot miljoner, och åter miljoner, människor, säger Lega i ett uttalande till Europaportalen.

EU-parlamentets roll i unionens utrikespolitik är begränsad till viljeyttringar. Men det har en viktig roll när det gäller internationella handelsavtal där sådan måste få parlamentets slutliga godkännande.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för resolutionen. Mot texten röstade främst ungerska parlamentariker från regeringspartiet Fidesz som valt en prokinesisk hållning. Ungern blockerar samtidigt i ministerrådet ett gemensamt EU-uttalande om kritk mot Kina för dess sätt att begränsa det demokratiska självstyret i Hongkong.