Rysslands ambassadör Vladimir Tjijzov har kallats upp. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU kallar upp ryske ambassadören

”Helt grundlöst” kallar EU det ryska beslutet att införa sanktioner mot åtta EU-medborgare, däribland en svensk. Rysslands ambassadör kallas upp för att förklara sig.

I förra veckan införde Ryssland sanktioner mot åtta EU-medborgare, däribland EU-parlamentets talman David Sassoli, EU-kommissionär Věra Jourová och Åsa Scott, avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut. 

Handlingen fördömdes snabbt av EU:s högsta politiska ledare.

”Denna åtgärd är oacceptabel, saknar all rättslig motivering och är helt grundlös. Den riktar sig direkt mot Europeiska unionen, inte bara mot de berörda personerna”, hette det i ett uttalande från ledarna för de tre EU-institutionerna kommissionen, Europeiska rådet och parlamentet.

I dag måndag meddelar kommissionen att man kallar upp den ryske ambassadören till EU.

– De ryska besluten på detta området har hittills varit uppenbart väldigt politiskt motiverade och saknar all rättslig motivering. Den ryska ambassadören har kallats upp, sade EU-kommissionens talman Peter Stano.

Ambassadör Vladimir Tjizjov ska under måndagseftermiddagen förklara sanktionerna för generalsekreteraren för EU-kommissionen och Europeiska utrikestjänsten.

Samtidigt pågår en febril diskussionen mellan medlemsländerna om hur EU bör förhålla sig till Ryssland. 

– Vi arbetar på ett gemensamt svar, sade Stano.

På måndag i nästa vecka ska EU-ländernas utrikesministrar diskutera frågan och på ett extrainsatt EU-toppmöte den 25 maj ska medlemsländernas stats- och regeringscheferna ta sig an unionens förhållande till Ryssland.

”Antirysk hysteri”

De ryska sanktionerna är ett svar på att EU tidigare infört sanktioner mot sex ryska medborgare. Dels två personer som anklagas för att förfölja HBTQ-personer i Tjetjenien, dels fyra personer som står den ryske ledaren Vladimir Putin nära.

 "EU fortsätter sin politik med att införa olagliga, ensidiga restriktiva åtgärder mot ryska medborgare och företag”, heter det i ett uttalande från ryska ambassaden som kallar EU-åtgärderna för ”antirysk hysteri”.