Statsminister Stefan Löfven (S) lovade att försöka skärpa EU-toppmötets föreslagna uttalande om Turkiet. Arkivbild.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige vill se kraftigare EU-markering mot Turkiet

Veckans kommande EU-toppmöte måste kritisera att Turkiet lämnat Istanbulkonventionen mot kvinnomisshandel. Det krävde riksdagens EU-nämnd vid överläggningar med statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven lovade riksdagen på onsdagen att försöka skärpa skrivningarna om Turkiet  i de föreslagna slutsatserna på EU:s toppmöte. Samtliga partier i riksdagens  EU-nämnd var kritiska mot att Turkiet i söndags ensidigt lämnade Istanbulkonventionen som juridiskt ska skydda kvinnor och flickor från misshandel i hemmet.  

EU-nämndens förste vice ordförande Annika Qarlsson (C) kallade de föreslagna texterna om Turkiet för tama.

– Det är extremt olyckligt att Turkiet stiger av Istanbulkonventionen. Det vore olyckligt om texterna är så tama. För det behövs göras markeringar om mänskliga rättigheter, Istanbulkonventionen och hur man agerar mot [det kurdiska partiet], sade Annika Qarlsson (C).

Andra frågor som diskuterades på EU-nämndens möte med statsministern var vaccineringen inom EU, digitaliseringen och att Sverige markerar mot en eventuell digitalskatt inom EU. 

På grund av att mötet blir digitalt, och inte fysiskt som först planerat, kommer EU-ledarna inte att ha en fördjupad diskussion om läget i relationen till Ryssland.