De nya reglerna för lastbilstransporter antogs i somras. Arkivbild.

Bild: Monica Kleja

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige backar upp nya transportregler i EU-domstolen

Sverige tar juridisk strid mot sju medlemsländer som i EU-domstolen försöker riva upp unionens nya regler för lastbilschaufförer. – Dåliga arbetsvillkor och osund konkurrens hör inte hemma i åkeribranschen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i en förklaring till Sveriges inställning.

Förra sommaren antog EU nya regler för internationella lastbilstransporter. Det så kallade vägpaketet reglerar bland annat villkoren för gränsöverskridande lastbilstransporter och kör- och vilotider för chaufförer. Men motståndet mot det, från framför allt länder i östra EU varifrån många lastbilsschaufförer kommer, har genom hela lagstiftningsprocessen legat fast.

Sju av dem – Polen, Ungern, Bulgarien, Rumänien, Litauen, Cypern och Malta – har tagit 15 rättsmål till EU-domstolen för att söka ogiltigförklara regelverket.

Regeringen meddelade i går onsdag att man kommer att intervenera i alla 15 rättsmål i EU-domstolen till försvar för vägpaketet något den beskriver som ”unikt”. 

– År av arbete ligger bakom den här reformen och vi är redo att kämpa för den. Dåliga arbetsvillkor och osund konkurrens hör inte hemma i åkeribranschen, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett uttalande.