Den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sarkozy döms till fängelse

Den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy får tre års fängelse för korruption.

Nicolas Sarkozy, Frankrikes president mellan 2007 och 2012, dömdes på måndagen till tre års fängelse, varav två villkorligt, för korruption, rapporterar Le Monde. Fallet gäller ett försök 2014 att muta en domare för att få ut hemligstämplad information rörande ett annat rättsfall. Domen kan överklagas.

Frankrike ligger på plats 11 över EU-länder med minst korruption enligt Transparency International. Sett över en tioårs period har graden av korruption i Frankrike legat på en jämn nivå med en viss ökning i närtid. Se korruptionslistan över EU-länderna.

Minst korrupta är de nordiska EU-länderna och mest korrupta är EU-länderna Ungern, Rumänien och Bulgarien.