Ungerns premiärminister Viktor Orbán är även partiledare för nationalkonservativa Fidesz. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Orbán hotar lämna EPP

Högergruppen EPP i EU-parlamentet väntas driva genom nya regler för att lättare kunna göra sig av med sina ungerska Fidesz-ledamöter. Premiärminister Viktor Orbán hotar att lämna gruppen om regeländringen går igenom.

2019 uteslöts det ungerska regeringspartiet populistiska Fidesz ur tillfälligt det stora konservativa och kristdemokratiska paraplypartiet EPP efter kritik mot dess ledare tillika ungerske premiärministern Viktor Orbán. 

Men partiet blev kvar i partigruppen EPP i EU-parlamentet där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Kravet på att utesluta ut dess ledamöter har alltjämt ökat. På onsdag väntas gruppen driva genom nya regler som ska göra det lättare att kasta ut hela Fidesz-delegationen, rapporterar Politico

Enligt de föreslagna reglerna ska det räcka med enkel majoritet för att utesluta en hel delegation. I dag krävs två tredjedels majoritet för att utesluta enskilda ledamöter ur partigruppen.

Med anledning av detta skrev i går söndag Viktor Orbán ett argt brev till EPP-gruppens ledare Manfred Weber där han kritiserar de nya reglerna som han menar tillämpas retroaktivt.

”Dessa ändringar har skräddarsytts för att straffa Fidesz-ledamöter. Då du inte har tillräckligt stöd för att bestraffa oss försöker du nu att ändra reglerna och tillämpa dem på ett pågående förfarande”, skriver Orbán som åter hotar att lämna EPP-gruppen.

”[Om de nya reglerna går till omröstning och godkänns] kommer Fidesz att lämna gruppen”, avslutar Viktor Orbán sitt brev.

Samtidigt rapporterar Euractiv att Viktor Orbán skrivit ett brev till Giorgia Meloni, ledare för det postfascistiska nationalkonservativa Italiens bröder. Meloni är även ordförande för det europeiska konservativa och reformistiska paraplypartiet ECR vars partigrupp i EU-parlamentet bland annat Sverigedemokraterna och polska regeringspartiet Lag och rättvisa ingår.

”Vi behöver pålitliga stridskamrater som har en samsyn på världen och erbjuder liknande svar på vår tids utmaningar”, skriver Orbáni brevet till Meloni.