Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Utrikesministern: EU ska vara en stark röst

Det blev en oenig debatt när utrikesminister Ann Linde presenterade årets utrikesdeklaration. Samtliga partier i riksdagen framförde kritik till olika delar av deklarationen, något som utrikesministern fick stå till svars för.

Riksdagens årliga utrikespolitiska debatt genomfördes på onsdagen efter ett år kantat av en global pandemi och inskränkande av mänskliga rättigheter på olika håll i världen.

– EU är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. I en osäker värld ska EU vara en stark röst för fred, demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, sade utrikesminister Ann Linde (S), när hon läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration och bland annat utlovades en fortsatt feministisk utrikespolitik.

Deklarationen tar upp de viktigaste utrikespolitiska frågorna som bland annat vikten av EU:s handel- och samarbetsavtal med omvärlden, EU:s relation till FN som är “en hörnsten i svensk utrikespolitik”, Sveriges ordförandeskap i OSSE där kvinnor, fred och säkerhet är viktiga prioriteringar, och hur Sverige ska förhålla sig till vissa  länder utanför EU som Venezuela,Ukraina och Turkiet.

Annons

Fredrik Malm (L) kommenterade deklarationens korta omnämnande av Turkiet och kritiserade avsaknaden av kraftfulla och tydliga ställningstaganden.

– [I Turkiet] driver man fram ett omval i Europas största stad Istanbul för att [presidenten] Erdogan inte är nöjd med den som vann borgmästarvalet. Man har strypt all yttrandefrihet i landet och invaderar grannländer. Turkiet är inte att betraktas som en rättsstat idag. Varför tar Sverige inte upp detta i utrikesdeklarationen, frågade Fredrik Malm (L).

Linde besvarade kritiken med att säga att deklarationens brist på utrymme inte låter en gå in på detaljer, någon som fick Malm att reagera.

–Jag kan instämma i mycket av det som utrikesministern nämner. Däremot instämmer jag inte att den här frågan skulle vara en detaljfråga. Detta är betydligt mer allvarligt än att vara en detalj, sade Fredrik Malm, varpå utrikesministern medgav att det var fel ordval av henne.