Annons

Margrethe Vestager, EU-kommissionär och vice ordförande tillsammans med Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för inre marknaden.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk uppfinning inspirerar EU-plan

EU-kommissionen lanserar en ny handlingsplan för att ta till vara på synergieffekterna mellan civil-, försvars- och rymdindustrier. – Europa har vad som krävs för att bli en teknologiledare, sade EU-kommissionären Margrethe Vestager.

EU-kommissionen vill stärka europeisk innovation i en ny handlingsplan om samverkan mellan civil-, försvars- och rymdindustrier som presenterades på måndagen. 

– Att låta civil-, försvars- och rymdindustrier samverka för att öka innovationer och leverera konkreta resultat till samhällsnytta är inget nytt. Under lång tid har vi sett teknologier korsa broar mellan civil, rymd och försvar. Men detta är nytt för EU och för första gången har vi betydande EU-finansiering tillgänglig som gör det möjligt för oss att skapa synergieffekter så att innovationer kan nå flera användningsområden, sade EU-kommissionären och vice ordförande Margrethe Vestager.

Annons

En tanke med planen är att utveckla ny teknologi som ska kunna tillämpas inom flera användningsområden. Som exempel på banbrytande innovationer med synergieffekter tog Margrethe Vestager upp den svenska uppfinnaren och flygingenjören Nils Bohlin som jobbat med katapultstolar för flyget och som senare vidareutvecklade trepunktsbältet i Volvo – ett patent som blev en världsstandard.

– Europa har vad som krävs för att bli en teknologiledare: ambitionen, talangen, företagen och finansieringen. Denna plan sammanför dessa element inom civil-, försvars- och rymdindustrin. Under de kommande åren kan fler europeiska innovationer bli banbrytande innovationer världen över, precis som trepunktssbältet, sade Margrethe Vestager.

Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för inre marknaden, vill ha innovativa “genombrott” och betonade vikten av stöd till innovation och viktig teknologi.

– Vi ska göra mesta möjliga av Europeiska försvarsfonden och säkerställa starka synergieffekter mellan försvars- och rymdteknik och teknologi på det civila området, sade Thierry Breton.