EU:s utrikeschef Josep Borrell under måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Premiär för ny EU-lag när sanktioner införs mot Ryssland

EU inför sanktioner mot ryssar som ett svar på fängslandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Samtidigt hade EU:s utrikesministrar ett ”hjärtevärmande” samtal med sin nye amerikanske kollega Anthony Blinken.

EU-ländernas utrikesministrar kommer för första gången att använda unionens nya så kallade Magnitskij-lag för att införa sanktioner mot enskilda personer i ansvarsställning som bryter mot mänskliga rättigheter utanför unionen. Anledningen är det olagliga ryska fängslandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Enligt Europadomstolen bryter frihetsberövandet mot europeiska konventionen om mänskliga rättigheter som Ryssland bundit sig att följa.

– Ministrarna tolkade enhälligt Rysslands senaste ageranden och reaktioner som en tydlig signal att man inte är intresserad av samarbete med EU. Tvärtom, [Ryssland] verkar intresserat av konfrontation och att bryta med EU, sade EU:s utrikeschef  Josep Borrell efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Sanktionerna ska enligt nyhetsbyrån Reuters införas mot fyra ryssar. Det ska röra sig om Aleksandr Bastrykin, chef för ryska utredningskommittén, riksåklagaren Igor Krasnov, Viktor Zolotov, chef för ryska Nationalgardet och Aleksandr Kalasjnikov, chef för ryska kriminalvården.

Formellt väntas sanktionerna godkännas inom en vecka. Utrikesministrarna enades även om att ger mer stöd till oppositionella i Ryssland.

Samtal med Blinken

Med på länk på mötet var även USA nye utrikesminister Antony Blinken, något som utrikeschefen Borrell kallade dagens ”höjdpunkt” och ”hjärtevärmande”.

– Det glädjer mig att kunna säga att vi hade en mycket positiv diskussion som visar att fokus nu  inte bara ligger på att fördjupa vårt partnerskap, utan även på ett gemensamt globalt ledarskap i kampen mot pandemin, återhämtningen, minska klimatförändringarna och främja demokratiska värderingar, sade Borrell.