Ett 80-tal EU-parlamentariker har skrivit under brevet till kommissionen. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Försämrad pressfrihet i Ungern och Polen väcker oro

Ett 80-tal EU-parlamentariker kräver att kommissionen gör mer för att motverka de allt sämre förutsättningarna för fri och oberoende media i Ungern och Polen. Kommissionen meddelar att man undersöker rättsliga åtgärder för att ta frågan vidare.

I fredags skickade de två liberala EU-parlamentarikerna Laurence Farreng och Anna Donáth ett brev till EU-kommissionen där de sätter ljuset på två händelser i förra veckan. Det handlar dels om den protest bland polska oberoende medier mot en ny skatt som man menar ytterligare stramar åt deras redan svåra ekonomier. Dels det ungerska domstolsbeslutet om att den sista oberoende radiostationen Klubrádió inte får sitt sändningstillstånd förlängt.

I brevet – som undertecknats av ett 80-tal EU-parlamentariker, från Sverige Alice Bah Kuhnke (MP) och Malin Björk (V) – fördömer man händelserna som man menar utgör ”attacker på mångfalden i media”. 

”Vi manar [EU-kommissionen] att stärka insatserna för att kämpa mot politiska åtgärder som syftar till att försvaga oberoende medier”, heter det.

Samma dag skickade chefen för kommissionens generaldirektoratet för kommunikation, Roberto Viola, ett brev till den ungerska EU-ambassaden där man ifrågasätter beslutet att inte förlänga sändningstillståndet. Viola menar att beslutet skedde ”på mycket tvivelaktiga rättsliga grunder”.

Enligt EU-kommissionens talesperson Christian Wigand har Ungern att följa EU:s telekom- och spektrumregler.

Annons

– Ungern måste respektera EU:s stadga om grundläggande rättigheter, inklusive yttrande- och etableringsfriheten, sade Wigand på måndagen.

Han tillade att man ännu inte fått något svar från den ungerska EU-ambassaden och att kommissionen undersöker rättsliga möjligheter att ta frågan vidare.

Ordföranden för det ungerska mediarådet, Monika Karas, hävdar dock att man inte diskriminerat Klubrádió i sitt beslut att inte förlänga sändningstillståndet.

Index: Allt sämre pressfrihet i Ungern och Polen

Organisationen Reportrar utan gränser rankar varje år graden av pressfrihet i världens länder. I både Ungern och Polen har det skett en försämring för pressfriheten sedan 2013 vilket är så längt tillbaka i tiden indexet är jämförbart. I Polen skedde en tydlig försämring efter att nationalkonservativa Lag och rättvisa kom till makten 2015.

Av EU-länderna har Ungern den näst lägsta graden av pressfrihet och Polen den femte lägsta, enligt indexet.