Runt 40 procent av EU: invånare bor vid kustområden där havsnivåerna riskerar att stiga på grund av klimatuppvärmningen. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s klimatchef: Vi måste förbereda oss för det oundvikliga

EU-länderna måste rusta bättre mot klimatförändringarnas effekter som värmeböljor och stigande havsnivåer. Det anser EU-kommissionen som lägger fram en ny plan för att stärka motståndskraften.

EU-kommissionen lade på onsdagen fram en ny strategi för hur medlemsländerna ska stå bättre rustade inför konsekvenserna av klimatförändringarna. Det rör sig om fenomen som värmeböljor, svår torka, skogsbränder och stigande havsnivåer.

– Vi måste undvika det värsta och förbereda oss för det oundvikliga, sade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans.

Annons

I dag beräknar kommissionen att extrema väderförhållande som orsakats av klimatförändringarna medför ekonomiska förluster på tolv miljarder euro per år. En temperaturökning på tre grader celsius skulle leda till förluster på minst 170 miljarder euro årligen.

Timmermans påpekade att det inte bara är ekonomin som drabbas utan även folkhälsan. Under värmeböljan 2019 dog 2 500 personer i Europa vilket gjorde den till den dödligaste naturkatastrofen i världen det året.

Kommissionen vill öka klimatanpassningen genom bland annat ökad insamling och delning av data för riskanalyser, se över hur extremväder påverkar medlemsländernas finanser och inrätta ett observatorium som ska se på hälsoeffekterna av klimatförändringarna och dess konsekvenser. Man vill även låta investera mer pengar i klimatanpassningsprojekt.

– Det är bra att EU-kommissionen uppdaterar sin plan för klimatanpassning. Många av Europas länder struntar i det här idag. Jag och Centerpartiet tycker det måste vara ett krav att alla EU:s länder jobbar aktivt med anpassning, sade EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) i ett uttalande.