I Ungern kommer inte samkönade par längre att kunna adoptera. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern förbjuder homoadoptioner

Samkönade par kommer inte längre kunna adoptera barn i Ungern. Samtidigt ändras grundlagen så att familj defineras som ett äktenskap mellan man och kvinna.

Det ungerska parlamentet röstade på tisdagen för att endast gifta par och, med tillstånd från familjeministern, singlar kan adoptera barn, rapporterar Reuters.

Homoäktenskap är sedan tidigare förbjudet i Ungern vilket gör att möjligheten för samkönade par att adopter i praktiken försvinner. Parlamentet ändrade även den ungerska grundlagen så att en familj definieras som ett äktenskap mellan en far (man) och mor (kvinna).

– Detta är en mörk dag för Ungerns hbtq-grupper och en mörk dag för mänskliga rättigheter. Dessa diskriminerande, homofobiska och transfobiska nya lagarna – snabbt framdrivna under en coronatäckmantel – är bara den senaste attacken på hbtq-personer från det ungerska styret, sade David Vig, chef på Amnestys Ungernavdelning i ett uttalande.