Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Tyskland är för närvarande ordförandeland i EU:s ministerråd och leder därför alla förhandlingar med rådet. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland, Polen och Ungern har nått en kompromiss inför toppmötet

EU:s ordförandeland Tyskland har nått en kompromiss om EU:s budget och återhämtningsfond med Ungern och Polen.  

Rapporteringen på onsdagen är knapphändig och ger ingen information om innehållet i den kompromiss som har nåtts mellan Tyskland, Polen och Ungern och som ska läggas fram på EU-toppmötet i morgon torsdag och fredag. Men det ska röra sig om skrivningar och förtydliganden vid sidan om och inte någon ändring av uppgörelsen mellan Europaparlamentet och medlemsländerna om krav på rättssatlighet för att få EU-bidrag.

Att en kompromiss har nåtts bekräftas av Polens vice premiärminister Jaroslaw Gowin som redan i torsdags i förra veckan offentligt efterlyste en kompromiss för att Polen skulle släppa sitt veton mot EU:s kommande budget och återhämtningsfonden som ska ta EU ur coronakrisen.

– För närvarande har vi en överenskommelse mellan Warszawa, Budapest och Berlin. Jag tror att detta avtal också kommer att omfatta de 24 återstående europeiska huvudstäderna, sade Gowin till journalister i Warszawa på onsdagen uppger Bloomberg

Om kompromissen uteblir och Polen och Ungern står fast vid sina veton kan övriga EU-länder gå vidare med EU-kommissionens plan B och skapa en återhämtningsfond utan Polen och Ungern. Det skulle betyda att de två länderna skulle gå miste om miljardbidrag från EU.

Ungerns och Polens EU-ambassadörer lade 16 november 2020 in sina veton kring unionens flerårsbudget för 2021-2027 och återhämtningsfonden. De två länderna motiverade sina beslut med missnöje med en ny mekanism som ska göra det möjligt att dra in EU-stöd till medlemsländer som inte följer grundläggande demokratiska regler som rättsstatens principer