Den tyska förbundskanslern Angela Merkel är arkitekten bakom kompromissen som EU-ledarna ställde sig bakom.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk kompromiss öppnar för EU-biljoner

Ungern och Polen har dragit tillbaka sina veton mot EU-budgeten och coronafonden värda sammanlagt över 18 biljoner kronor.

Medlemsländernas stats- och regeringschefer ställde sig på torsdagens EU-toppmöte i Bryssel bakom det kompromissförslag som Tyskland förhandlat fram med Ungern och Polen. De två länderna hade tidigare blockerat  EU:s kommande flerårsbudget och coronafond i kritik mot en ny mekanism som ska göra det möjligt att dra in EU-stöd till medlemsländer som bryter mot grundläggande demokratiska principer.

– En sten har fallit från mitt hjärta, sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel, arkitekten bakom kompromissen, vid en presskonferens efter toppmötet med hänvisning till att EU-budgeten och coronafonden nu inte längre blockeras.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade att Tyskland, EU:s ordförandeland till årsskiftet, och Angela Merkel gjort ”ett mycket bra jobb” för att få med Ungern och Polen utan att ”kompromissa med rättsstatens principer”.

– Ungern och Polen tvingades backa. Det är egentligen sorgligt att den här mekanismen behövs, sade Stefan Löfven på fredagen efter toppmötet.

Kompromissen innehåller ett förtydligande av mekanismens funktion, ett krav på att den ska granskas av EU-domstolen innan den kan träda i kraft och att eventuella krav på att dra in ett EU-stöd till ett medlemsland som bryter mot rättsstatens principer ska behandlas av EU-ledarna i Europeiska rådet.

Ungerns och Polen hade tidigare krävt en  ”substantiell modifiering” av själva mekanismen – ett krav de inte fick igenom. 

Inför mötet hade trycket på länderna ökat ytterligare med att man förberett en plan B som skulle gör att de övriga 25 EU-länderna kunde gå vidare med en egen coronafond där Ungern och Polen inte skulle kunna få några pengar.

Att de två länderna nu dragit tillbaka sina veto öppnar för att flerårsbudgeten och coronafonden, på sammanlagt 1,8 biljoner euro motsvarande drygt 18 biljoner kronor, kan träda i kraft efter årsskiftet som planerat.