Statsminister Stefan Löfven (S) samråder i EU-nämnden. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige villkorar kompromiss med Polen och Ungern

Sverige är redo att i viss mån kompromissa med Polen och Ungern när det gäller villkoren för att de två länderna ska släppa sina veton mot EU:s budget. Det framgick när statsminister Stefan Löfven samråde med riksdagens EU-nämnd.

På onsdagen kom uppgifter om att Tyskland, som leder ministerrådet under hösten, har nått en kompromiss med Polen och Ungern för att de ska släppa sina veton mot EU:s budget och återhämtningsfond. Innehållet i komprossen är dock ännu inte känt.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) ska förhandlingarna med Polen och Ungern haft inriktningen att inte beröra den nya förordningen om rättsstatsprinciper och EU-bidrag utan att ta fram förklaringar och förtydliganden vid sidan om. Någon urvattning av förordningen är inte aktuell lovade Löfven. 

– Regeringen kan inte gå med på att överenskommelse som nåtts mellan rådet och Europaparlamentet ändras, men är beredd att acceptera andra lösningar. Om det innebär att vi kan nå en överenskommelse om budget och återhämtningsfond med rättsstatsmekanismen intakt, sade Stefan Löfven till riksdagens EU-nämnd inför torsdagens och fredagens EU-toppmöten i Bryssel. 

Som exempel nämnde statsministern att förordningens laglighet skulle kunna prövas av EU-domstolen innan den träder i kraft.