Den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš hävdar sin oskuld. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rapport: Tjeckiens premiärminister i otillåten intressekonflikt

Den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš ska ha brutit mot nationell och EU-lag om otillåten ekonomisk intressekonflikt.

I närmare två år har EU-kommissionen undersökt huruvida premiärminister Andrej Babiš, som även är en av Tjeckiens rikaste personer, befunnit sig i en olaglig ekonomisk intressekonflikt. Frågan handlar om huruvida han i praktiken fortfarande kontrollerar företagsgruppen Agrofert som fått en rad EU-stöd samtidigt som han är premiärminister och därmed har politiskt inflytande över vart EU-pengar går.  I fjol tjänade han motsvarande 45 miljoner kronor på sina företag, den största delen från just Agrofert.

I ett brev från kommissionen som skickades till tjeckiska myndigheter i oktober och, som tjeckisk radio nu läst slår man fast att det rör sig om en intressekonflikt som bröt mot både tjeckisk lag och EU-lag. 

Andrej Babiš avvisar dock anklagelserna om att han ska ha fortsatt kontroll över Agrofert och pekar på att han överförde sina andelar av företagsgruppen till en förvaltningsfond.

”Jag varken kontrollerar eller styr över Agrofert. Jag har länge och upprepat hävdat att jag inte har någon intressekonflikt och att jag inte längre kan ha det”, skriver Babiš i en kommentera till tjeckiska nyhetsbyrån ČTK.

En slutlig rapport från kommissionen i frågan väntas i januari.