Fredrick Federley har varit EU-parlamentariker sedan 2014. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fredrick Federley hoppar av politiken

EU-parlamentarikern Fredrick Federley lämnar helt politiken.

I slutet av november meddelade Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, att han gått in i väggen och därför sjukskriver sig. Detta efter att det avslöjats att han haft en relation med en man dömd för ett flertal grova sexualbrott mot barn. 

Han meddelar i dag fredag att han lämnar politiken, enligt Dalarnas Tidningar.

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, säger han till tidningen. 

Federley bekräftar sin avgång på sin Facebook-sida.

"För att kunna bli frisk och låta den här processen ta den tid det krävs för att jag ska kunna ta mig tillbaka till ett bra liv så kommer jag nu att lämna alla mina politiska uppdrag", skriver han och fortsätter:

"Jag vet att jag har gjort missbedömningar under det senaste året. Men jag vill vara tydlig med att jag aldrig, aldrig någonsin utsatt min dotter för fara. De avskyvärda, oförlåtliga och fruktansvärda brott som en person som tidigare stått mig nära har gjort har jag ingen som helst tolerans för. De som försökt måla en annan bild har verkligen ingen aning om vem jag är."

Lööf: Ett klokt beslut

Centerpartiledaren Annie Lööf säger enligt Ekot i en kommentar att det är ”ett klokt beslut” att Federley lämnar sitt uppdrag ”för att fullt ut fokusera på sin hälsa”.

Härnäst på Centerpartiets lista att ta en plats i EU-parlamentet står Emma Wiesner.