Annons

Europaparlamentariker David Lega (KD). Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-budget delar M och KD

Trots att Moderater och Kristdemokrater är med i samma partigrupp röstade de olika när EU-parlamentet tog ställning till EU:s nya budget. – Budgeten är för stor, sade David Lega och röstade nej medan Tomas Tobé bedömde att en ny budgetförhandling skulle bli sämre för Sverige.

En stor majoritet av Europaparlamentarikerna antog i veckan formellt EU:s flerårsbudget. Därmed sätter de för sin del punkt för en debatt som pågått sedan kommissionen lade sitt förslag för två och ett halvt år sedan. 

Allra störst stöd för budgeten fanns i den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Vid slutomröstningen röstade 99 procent av EPP-ledamöterna ja medan bara två i gruppen, svenskarna Sara Skyttedal (KD) och David Lega (KD) röstade emot. 

– Det är väl känt inom EPP att vi står för en restriktiv budget. Huvudanledningen till att  jag har röstat emot långtidsbudgeten är att den är för stor, men också att man delvis finansierar budgeten med egna medel, säger David Lega och nämner att han och Skyttedal gått till val på ett lagom EU.

Partigruppskollegan Tomas Tobé (M) håller dock inte med Lega om budgeten.

– Jag tycker att vi har lyckats få ner EU-budgeten från förslaget som låg på bordet från början. Vi har fått med en rättsstatsmekanism som gör att vi har mer kontroll på EU-medel. Jag gör också bedömningen att riva upp detta och inleda en ny förhandling skulle bli sämre för Sverige, säger Tomas Tobé.