Fisket är en av tre knäckfrågor i brexitförhandlingarna. De andra två är rättvisa konkurrensvillkor för företag och hur tvister ska kunna lösas. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgift: Fiskeframsteg i brexitförhandlingar

Förhandlare från EU och Storbritannien närmar sig en lösning i den kontroversiella fiskefrågan.

I dag måndag fortsätter de intensiva förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen efter att landet helt lämnar unionen vid årsskiftet. En av de svåraste frågorna att lösa är fisket. Som EU-medlem har andra medlemsländer haft rätt till kvoter i brittiska fiskevatten. Men efter brexit vill den brittiska regeringen få större inflytande över fiskepolitiken. Även för länder som Frankrike och Belgien är fiskefrågan politiskt laddad om än inte så ekonomiskt viktig.

En lösning verkar nu vara i sikte, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Den möjliga lösningen är typisk för vissa EU-frågor – man skjuter beslutet om vilka kvoter EU-fiskare ska få i brittiska vatten på framtiden. Syftet med en sådan väg framåt är att undvika att fiskefrågan blir den som sätter käppar i hjulet för ett eventuellt övergripande handelsavtalet mellan EU och Storbritannien.

Enligt personer som Bloomberg pratat med ska den möjliga lösningen inte ses som ett avgörande genombrott i förhandlingarna, utan snarare representera ett stort steg fram inom en frågan där EU och Storbritannien hittills haft diametralt motsatta.

En rad andra knäckfrågor återstår dock för att de två sidorna ska kunna komma överens om den framtida relationen. I mitten på november hoppas man kunna nå en uppgörelse.