Polens premiärminister Mateusz Morawicki och Ungerns dito Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungerskt budgetveto rycker närmre

Ungern, och kanske Polen, väntas under måndagen lägga in veto mot EU:s flerårsbudget och coronafond.

Medlemsländernas EU-ambassadörer träffas under måndagseftermiddagen för att bland annat överlägga kring delarna i unionens flerårsbudget och coronafonden. Den ungerska regeringsrepresentanten väntas dock lägga in sitt veto mot det som kallas egna medel-beslutet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och ungerska Portfolio

– Om det blir ett ungerskt veto av budgeten kommer det bli kris, sade en högt uppsatt EU-tjänsteman.

Ett sådant veto motiveras med att Ungern avvisar den nya mekanism som EU-lagstiftarna nyligen kommit överens om som ska göra det möjligt att dra in EU-stöd till medlemsländer som inte följer grundläggande demokratiska regler som rättsstatens principer.

Egna medel-beslutet kräver enhällighet bland medlemsländerna och möjliggör för att EU-avgiften att betalas in – utan den skulle flerårsbudgeten och coronafonden i praktiken stå utan pengar. 

Även Polen kan komma att lägga in sitt veto, enligt Reuters.

EU-kommissionen ville vid sin dagliga presskonferens på måndagen inte gå in närmare på vad som händer om ettdera eller båda länderna lägger in sitt veto utan hänvisade till det nuvarande tyska ordförandeskapet som hanterar processen.