Visegradländernas premiärministrar (från vänster till höger): Slovakiens Igor Matovič, Ungerns Viktor Orbán, Polens Mateusz Morawiecki och Tjeckiens Andrej Babiš. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungersk-polsk syn på rättsstat avvisas

Slovakien nobbar ett ungersk-polskt initiativ om en egen tolkning av vad rättsstatlighet är och vill inte sammankopplas med det. – Vi anser det inte meningsfullt att skapa en alternativ syn på rättsstatlighet, säger den slovakiske EU- och utrikesministern.

Ungerns justitieminister Judit Varga lanserade i förra veckan ett nytt program för att ge en alternativ bild av vad en rättsstat är. 

”Vi etablerar ett expertsamarbete och en kunskapsbas som kan presentera ett trovärdigt, konservativt, kristdemokratiskt alternativ till den liberala och federalistiska riktningen”, skriver Varga som menar att det finns en ”konceptuell förvirring” kring rättsstatsbegreppet.

Sedan tidigare har Polen meddelat sitt deltagande i initiativet. De två länderna kritiseras sedan många år tillbaka för att underminera rättsstaten och andra grundläggande demokratiska spelregler och befinner sig i så kallade artikel-7-förfaranden. 

Justitieminister Varga lanserar programmet, kallat V4 + professorsnätverk och juniorprogram, som en del av Visegradsamarbetet. Visegrad, eller V4, är benämningen på de fyra centraleuropeiska EU-länderna Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien som i många frågor har liknande åsikter som de driver tillsammans.  

Från Slovakien kommer dock nu skarp kritik mot att landet sammankopplas med denna ”alternativa” syn på rättsstaten.

–  Vi anser det inte meningsfullt att skapa en alternativ syn från Visegradländerna på rättsstatlighet. Tvärtom är det nödvändigt att göra allt för att denna fråga inte splittrar EU-länderna, sade den slovakiske EU- och utrikesministern Ivan Korčok till tidningen SME på torsdagen.

Slovakiens justitieminister Mária Kolíková instämmer i kritiken och ser det ungerska initiativet som ett ”missbruk av V4-benämningen”.

– Principerna som gäller för rättsstat och demokrati bör gälla oavsett från vilken region jag kommer, sade Kolíková.