Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nytt undantagstillstånd i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán återinför undantagstillstånd i landet för att hantera coronapandemin.

I våras, i början på coronapandemin, införde de flesta EU-länderna undantagsregler och speciella lagar för att lättare kunna hantera krisen. Den ungerska coronalagstiftningen gick dock betydligt längre och gav regeringen exceptionella maktbefogenheter på obestämd tid, något som då kritiserades för att underminera demokratin i landet. Undantagslagen återkallades i juni.

I ett uttalande på tisdagen bad premiärminister Viktor Orbán parlamentet om att återinföra lagen som bland annat låter regeringen styra landet med dekret – alltså driva genom lagar utan att de godkänns av parlamentet. Denna gång sätts dock en tidsgräns på 90 dagar.

– Vi måste lägga politiska debatter åt sidan. Raskt handlande och åtgärder i tid är det som behövs, sade Orbán, enligt Radio Free Europe.

Den ungerske premiärministern varnande för att landets sjukhus kan nå sin maxkapacitet i mitten av december utan extra åtgärder. Samtidigt annonserades ett utegångsförbud mellan midnatt och klockan fem. Antalet åskådare på idrottsevenemang, biografer och teatrar begränsas, ansiktsmask påbjuds och barer och nattklubbar stängs.

Ungern har det tredje högsta antalet döda i corona i EU sett till befolkningsstorleken, enligt EU:s smittskyddsbyrå ECDC.