Irlands utrikesminister Simon Coveney. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Irland: Avgörande brexitvecka börjar nu

Denna vecka blir avgörande för huruvida EU och Storbritannien ska hinna sluta avtal om den framtida relationen innan årsskiftet. Det menar Irlands utrikesminister Simon Coveney.

Brexitförhandlingarna har kantats av en rad tidsfrister som sedermera passerats. Men enligt Irlands utrikesminister Simon Coveney är denna vecka avgörande för att hinna få alla processer på plats innan årsskiftet då Storbritannien slutligen lämnar EU. EU och Storbritannien kan då stå helt utan handelsavtal och avtal på en rad andra vitala områden om man inte kommer överens.

– Vi måste göra stora framsteg denna vecka, sade Simon Coveney till Sky News i går söndag.

Den synen delas av brittiska förhandlare.

– Vi har högst tio dagar till, sade en anonym brittisk tjänsteman till FT.

Coveney pekade på att det behövs en viss tid att omsätta en eventuell överenskommelse i lagtext som sedan ska översättas och granskas av lagstiftarna EU-parlamentet såväl som i medlemsländerna och Storbritannien innan den kan formellt godkännas.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien fortsätter i dag måndag i Bryssel. Enligt den brittiske chefsförhandlaren David Frost har det skett ”vissa framsteg i en positiv riktning de senaste dagarna”.

Knäckfrågorna är fortfarande EU:s krav på rättvisa konkurrensvillkor för företag, tillgång till brittiska fiskevatten och hur tvister i ett eventuellt avtal ska lösas. Dessutom kräver EU att Storbritannien skrotar den inremarknadslag som bryter mot utträdesavtalet med EU och mot internationell rätt.

– Det finns en enhällig åsikt [i EU-länderna] att om den brittiska regeringen med avsikt beslutar att bryta mot internationell rätt och underminerar ett avtal som inte ens är tolv månader [gammalt]. Varför skulle EU gå med på en ny uppgörelse om Storbritannien bryter mot den nuvarande, sade Coveney.