EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter torsdagens videotoppmöte med stats- och regeringscheferna.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Efter toppmöte – Vetokrisen rullar vidare

– Ingen underskattar svårigheten i situationen, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter torsdagens toppmöte och diskussionen om det polsk-ungerska vetot.

EU-ländernas stats- och regeringschefer möttes på torsdagskvällen i ett videotoppmöte där coronakrisen stod på dagordningen. Den krisen har dock förvärrats med en vetokris där Ungern och Polen blockerar unionens kommande flerårsbudget och coronafond på sammanlagt 1,8 biljoner euro. De två länderna är kritiska till en ny mekanism som ska göra det möjligt att stoppa EU-stöd till medlemsländer som bryter mot grundläggande demokratiska spelregler.

– Den stora majoriteten medlemsländer är för kompromissen [om mekanismen] som ligger på bordet. Vi kommer fortsätta diskussionerna för att hitta en lösning som är acceptabel för alla. Ingen underskattar svårigheten i situationen, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel som ledde mötet.

Ansvarig för förhandlingarna med Ungern och Polen är förbundskansler Angela Merkel från Tyskland som under hösten är ordförandeland i EU:s ministerråd. Merkel informerade under torsdagen om läget. Men bara en kvart ägnades åt frågan.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte, den EU-ledare som kanske tydligast har kritiserat Ungerns och Polens budgetveton, menade efter mötet att det är upp till de två länderna att lösa krisen.

– Unionen fungerar inte så att man kan fimpa sin coronacigarr och sedan vänta på att de övriga låter grillad kyckling flyga in i munnen på en, sade Rutte, enligt RTL Nieuws, med anspelning på ett nederländskt uttryck om att bara behöva luta sig tillbaka och låta andra servera en, i detta fall med pengar från EU-budgeten och coronafonden.

Nästa gång EU-ledarna träffas är det ordinarie EU-toppmötet 10-11 december.

Två covidvaccin kan godkännas snart

Huvudfrågan på torsdagens videotoppmöte var coronakrisen och där presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en mer positiv nyhet.

– [EU:s läkemedelsbyrå] EMA meddelar att ett villkorligt godkännande för försäljning för BioNTech- och Moderna-vaccinerna kan ske så snart som under andra halvan av december 2020, sade von der Leyen.

De båda vaccinerna har visat goda resultat med en effektivitet på 95 procent.