Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ursula von der Leyen: Äntligen sanktioner mot Belarus

EU inför sanktioner mot regimen i Belarus sedan Cypern dragit tillbaka sitt veto. Konflikten med Turkiet vill EU i första hand lösa med dialog men har även sanktioner redo som alternativ.

Cypern har sedan augusti blockerat EU:s sanktionslista mot personer i Belarus som man anser vara ansvariga för det våld, förtryck och falsifiering av resultatet efter det så kallade presidentvalet. Cypern krävde att EU vidtar hårdare åtgärder mot Turkiet som under en längre tid i strid mot internationella regler sökt efter naturresurser i cypriotiska och grekiska vatten. Det cypriotiska vetot har irriterat många men under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel nådde man en kompromiss.

– Jag är mycket glad att nu äntligen finns en väg fram när det gäller sanktioner, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet under natten till fredagen.

Sanktionerna mot Belarus riktas mot 40 personer vars tillgångar fryses och ges inreseförbud till EU. Bland dessa finns dock inte den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko, något som bland annat den svenska regeringen hade velat se.

Redan i dag fredag väntas beslutet formaliseras genom ett så kallat skriftligt förfarande.

Morot och piska mot Turkiet

I utbyte mot att släppa sitt veto lovades Cypern att EU ska med ”alla instrument och alternativ som står till dess förfogande […] försvara sina och sina medlemsstaters intressen”. En sådan möjlighet är ytterligare sanktioner mot Turkiet. 

– Vi har en verktygslåda som vi kan använda oss av omedelbart. Men detta är inte vad vi vill. Vi föredrar att arbeta fram en ny och långsiktig relation mellan EU och Turkiet, sade Ursula von der Leyen.

Enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michel har EU en tvådelad strategi mot Turkiet: å ena sidan en tuffare linje med hot om sanktioner och å andra sidan en vilja till dialog. Man lockar Turkiet med bland annat en modernisering av EU:s tullunion, där Turkiet ingår och starkare samarbete kring migration.

– Det är nu upp till Turkiet att visa att man vill ta en konstruktiv väg tillsammans med oss. Men vi är mycket tydliga med att om det motsatta är fallet har vi alla nödvändiga verktyg till vårt förfogande, sade von der Leyen.

Senast vid EU-toppmötet i december ska stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet fatta ett beslut i frågan om relationen med Turkiet.

– Vi återkommer till frågan Europeiska rådet och tar utvecklingen, som vi hoppas är positiv, till dess i beaktande, sade Charles Michel.

Kina utan debatt

På dagordningen stod även relationen med Kina och utvecklingen i Nagorno-Karabach. Slutsatserna om Kina antogs utan varken debatt eller diskussion, enligt mötesledaren Charles Michel.