Europeiska rådets ordförande Charles Michel i samtal med Irlands premiärminister Micheál Martin.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Michel: Avgörande vecka för brexituppgörelse

De kommande dagarna blir avgörande för om EU och Storbritannien ska kunna nå en uppgörelsen om den framtida relationen, enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson har satt fredag i nästa vecka som tidsfrist för att avgöra om det går att nå en uppgörelse mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen efter att landet helt lämnar unionen vid årsskiftet. I annat fall hotar britterna lämna förhandlingsbordet.

– De kommande dagarna blir avgörande. Det är en utmanande situation, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel på torsdagen vid en presskonferens med den irländske premiärministern Micheál Martin.

Samtidigt kommer från vissa håll signaler om en något ökad optimism bland förhandlarna som intensifierat sitt arbete de senaste dagarna.

 – Sinnesstämningen verkar ha ändrats. Men sinnesstämning är en sak, det behövs innehåll [och] konkreta resultat från förhandlingarna. Positionerna behöver förändras, sade den irländske premiärministern.

Charles Michel, som företräder EU-ländernas stats- och regeringschefer, pekade på att den brittiska lag som nyligen godkändes och som bryter mot EU:s utträdesavtal med Storbritannien skadat tilliten i förhandlingarna.

– Det är nu upp till Storbritannien att återskapa förtroende och lägga alla kort på bordet. EU gör sitt yttersta för att hitta en överenskommelse med Storbritannien. Men inte till vilket pris som helst, sade Charles Michel.