Nuvarande vice talman i EU-parlamentet, Mairéad McGuinness, föreslås bli ny kommissionär från Irland. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

von der Leyen stuvar om i EU-kommissionen

En lett får det tunga ansvaret för EU:s handelspolitik. Omstuvningen sker till följd av den tidigare irländske EU-kommissionären Phil Hogans avhopp efter den så kallade golfgate-skandalen. Att Hogan ersätts av en kvinna gör  kommissionen till den mest jämställda någonsin.  

För knappt två veckor sedan meddelade den irländske EU-kommissionären Phil Hogan att han avgår som en följd av sin medverkan i den så kallade golfgate-skandalen där högt uppsatta personer bröt mot Irlands coronarestriktioner. Hogan hade ansvar för EU:s handelspolitik – en av de tyngsta portföljerna i kommissionen.

Sedan dess har den irländska regeringen utsett nya kandidater som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen intervjuat för jobbet. I dag tisdag föreslår hon att nuvarande vice talman i EU-parlamentet, liberalkonservativa Mairéad McGuinness, får uppdraget.

– McGuinness har betydande politisk erfarenhet i EU-frågor i egenskap av EU-parlamentariker sedan 2004, sade von der Leyen.

McGuinness får dock inte ärva Hogans handelsansvar. Det går i stället till den lettiske konservative kommissionären Valdis Dombrovskis.

Den nya irländska EU-kommissionären får istället ansvar för finansiella tjänster, finansstabilitet och kapitalmarknadsunionen – frågor som Dombrovskis tidigare hade i sin portfölj. 

EU-parlamentet och medlemsländerna måste godkänna Mairéad McGuinness som ny irländsk kommissionär innan hon kan tillträda.

Om så bli fallet kommer kommissionen bestå av 13 kvinnor och 14 män, den mest jämställda hittills.