Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Vi måste samarbeta oss ur krisen

 Det är viktigare än någonsin att EU håller ihop och står fast vid de grundläggande värden såsom demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Klimatet kan inte vänta så den ekonomiska återhämtning måste vara grön. EU får inte överge Belarus nu när friheten är inom räckhåll, skriver Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L).

Coronakrisen är långt ifrån över, ännu måste vi ta det försiktigt och hålla avstånd. Men samtidigt måste vi börja lyfta blicken mot andra utmaningar framför oss. Corona är inte det enda hotet som hägrar. Klimatet kan inte vänta, EU:s grundläggande värderingar om demokrati och rättstat utmanas mitt framför våra ögon och i Belarus kämpar våra grannar för frihet. Liberalerna i parlamentet är redo att kavla upp ärmarna och ta tag i dessa utmaningar.  

Håll ihop Europasamarbetet efter Coronakrisen

I denna mycket svåra tid är det viktigare än någonsin att EU håller ihop och håller fast vid de grundläggande värden såsom demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Varje medlemsland bär förstås ansvar för ekonomiska reformer och återhämtning.

Men till syvende och sist måste EU samarbeta sig ur denna djupa ekonomiska kris. Det gäller inte minst för ett litet exportberoende land som Sverige - stannar Europa stannar vår ekonomi. Det är bra att medlemsländerna i somras enades om ett förslag till återhämtningsfond och långtidsbudget.

Tyvärr är kraven på respekt för rättsstatens principer för slappa och omprioriteringarna för en grön omställning för få. Under kommande slutförhandlingar med parlamentet under hösten kommer Liberalerna kämpa för hårdare demokratikrav och fler omprioriteringar i budgeten. 

Annons

En grön återuppbyggnad av Europas ekonomi

Vi behöver behöver försäkra att den ekonomiska återuppbyggnaden går hand i hand med den gröna omställningen. Företagsstöd ska styras bort från fossila bränslen och istället premiera gröna jobb och gröna innovationer. Mitt i det mänskliga lidande och den ekonomiska kris som Coronapandemin medfört så har möjligheter uppenbarat sig. En grön omställning är möjlig. Digitalisering är möjlig. Minskade krav på fysisk närvaro minskar också behovet onödigt resande, inte minst Europaparlamentets hjärndöda resor till Strasbourg. Vi har alla tvingats tänka om - nu får vi inte backa till status quo. 

Stötta frihetskampen i Belarus 

Om det är någon gång EU ska agera högborg för mänskliga rättigheter och spänna musklerna i demokratins namn är det nu. EU måste införa fler och kännbara sanktioner omedelbart. Sluta upp med bistånd som hamnar i fel fickor, straffa de som bär ansvar för våldet och vanstyret. EU måste kräva och stötta nya fria val.

EU får inte överge våra grannar i Belarus nu när friheten är inom räckhåll. Som vice ordförande för parlamentets delegation till Belarus kommer jag göra allt i min makt för att vi inte släpper dem ur sikte. 

Karin Karlsbro

Europaparlamentariker