Belarus diktator Alexandr Lukasjenko. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Utbuad Lukasjenko öppnar för nyval

Belarus diktator Alexandr Lukasjenko byter fot och säger sig vara beredd att hålla val. Inför onsdagens extra EU-toppmöte betonar rådsordförande Charles Michel att folkviljan måste leda Belarus.

Under ett besök på en statsägd fabrik på måndagen blev Alexandr Lukasjenko, som styrt Belarus sedan 1994, utbuad och häcklad av arbetarna. 

– Vi har hållit val. Det kommer inte bli något nyval till dess ni dödat mig, sade Lukasjenko, enligt Reuters.

I samma vända lovade han dock en folkomröstning om landets grundlag och därefter parlaments- och presidentval.

– Vi ska rösta om förändringar [av grundlagen] i en folkomröstning och jag kommer att lämna över min författningsenliga makt. Men inte under påtryckningar eller på grund av [demonstrationerna] på gatan, sade Lukasjenko.

Oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, i landsflykt i grannlandet Litauen, sade i ett videouttalande att hon är redo att ta på sig rollen som landets ledare under en sådan valperiod.

Varnar för rysk inblandning

I morgon onsdag håller EU-ländernas stats- och regeringschefer ett extrainsatt EU-toppmöte om utvecklingen landet. Inför mötet påpekar Europeiska rådets ordförande Charles Michel i sin inbjudan till EU-ledarna att belarusierna har rätt att själva bestämma sin framtid.

”Belarus ledning måste återspegla folkviljan. Det får inte finnas någon utomstående inblandning”, skriver Michel utan att nämna Ryssland vid namn.

I slutet av september äger ytterligare extrainsatt EU-toppmöte rum då man ska återkomma till frågan.