Protester i belarusiska huvudstaden Minsk i lördags.

Bild: Vår 96

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU och Ryssland på varsin sida om Lukasjenko

Hundratusentals demonstrerade mot diktatorn Alexandr Lukasjenko. Samtidigt lovar Ryssland Lukasjenko militärhjälp medan EU ska införa sanktioner mot förtryckande och valfuskande belarusier. EU-ländernas ledare kallas till ett extrainsatt toppmöte på onsdag.

Över 200 000 personer ska på söndagen i den belarusiska huvudstaden Minsk ha protesterat mot diktatorn Alexandr Lukasjenko, enligt uppskattningar från tut.by. Lukasjenko själv samtidigt höll ett ta till mellan 10 000 och 31 000 personer, rapporterar BBC.

– [Oppositionen kommer] kräla ut ur ett hål som råttor [om de inte underkuvas]. Nato-trupper står vid våra portar. Litauen. Lettland, Polen och Ukraina beordrar oss att hålla nyval, sade Lukasjenko enligt BBC/Reuters.

Sveriges ambassadör i Belarus, Christina Johannesson, säger till SVT att folk ska ha hotats med avsked eller lockats med bonusar för att ställa upp i Lukasjenkos stödmarsch.

Protesterna mot diktatorn inleddes för en vecka sedan i samband med det så kallade presidentvalet.

I veckan väntas fler strejker på stora företag runtom i Belarus. Landets ambassadör i Slovakien, Igor Lesjtjenja, har uttalat sitt stöd för demonstranterna, enligt Politico. En rad andra statstjänstemän som poliser ska även ha avgått.

Ryssland lovar hjälpa Lukasjenko

I ett samtal mellan den belarusiske diktatorn och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin ska den sistnämnde ha lovat militärt stöd om Belarus ”utsätts för externt tryck”, uppger Reuters.

Extra EU-toppmöte

Med anledning av händelseutvecklingen i Belarus kallade på måndagen Europeiska rådets ordförande Charles Michel till ett extra insatt toppmöte för medlemsländernas stats- och regeringschefer nu på onsdag. Polen begärde för en vecka sedan ett sådant toppmöte.

EU-sanktioner förbereds

EU-ländernas utrikesministrar höll ett extrainsatt videomöte i fredags där de upprepade tidigare ställningstagande att valet varken varit fritt eller rättvist och att det ska ha falsifierats och därmed inte är giltigt.

”Ministrarna enades även om behovet av sanktioner mot de ansvariga för våld, förtryck och förfalskningen av valresultatet”, heter det i ett gemensamt uttalande.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) menar att EU-mötet utgjorde ett ”kraftfullt fördömande av våldet mot demonstranter och det omfattande valfusket”.

– Jag underströk samtidigt att EU:s åtgärder inte fick leda till att befolkningen isoleras eller bestraffas för regimens våldsamma agerande. Sverige framhöll även att EU borde utöka stödet till civilsamhället och oberoende journalister i Belarus, sade Linde i ett uttalande.

Vid ett informellt EU-möte i slutet av nästa vecka ska utrikesministrarna utvärdera unionens relation med Belarus.