Tysklands utrikesminister Heiko Maas i samtal med EU:s utrikeschef Josep Borrell i samband med torsdagens och fredagens informella EU-möte i Berlin.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU förbereder sanktioner mot Belarus och Turkiet

EU-länderna väntas sätta ett 20-tal personer ansvariga för våld mot demonstranter och valfusk i Belarus på sanktionslista. Samtidigt ska befintlig sanktionslista mot Turkiet utökas med nya namn för att sätta press på landet att sluta sina borrningar i östra Medelhavet.

Medlemsländernas utrikesministrar träffades på torsdagen och fredagen på ett informellt EU-möte i tyska Berlin – det första i person sedan coronakrisen tvingat ministrarna till videokonferenser. Två stora frågor stod på dagordningen – Belarus och Turkiet.

Utrikesministrarna diskuterade den sanktionslista över personer som är ansvariga för våld, förtryck och falsifiering av valresultat som EU-ländernas stats- och regeringschefer efterfrågade för en vecka sedan.

Det rör sig i dagsläget om ett 20-tal personer på sanktionslistan, enligt Tjeckiens utrikesminister Tomáš Petříček – ett antal som väntas växa om situationen i Belarus inte förbättras.

Det exakta antalet och vilka personer det rör sig om ville EU:s utrikeschef Josep Borrell inte gå in på. Anledningen är att listan inte är klar och medlemsländerna håller på att samla in bevis mot relevanta personer. Huruvida diktatorn Alexandr Lukasjenko själv är med på listan, något som vissa utrikesministrar krävde, är oklart.

– När Lukasjenko ökar trycket på det fredliga civilsamhället, måste vi i EU öka trycket på Lukasjenko, sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Elva EU-länder tryckte på för att arbetet med listan ska skyndas på än mer.

Ministrarna uppmanade även det belarusiska styret att acceptera förslaget från samarbetsorganisationen OSSE att inleda en dialog med oppositionella.

”Växande frustration med Turkiet”

Det andra stora frågan på det två dagar långa informella utrikesministermötet var situationen i östra Medelhavet. Konflikten mellan å ena sidan Turkiet, som borrar efter naturresurser på omtvistade vatten i östra Medelhavet, och Cypern och Grekland å andra har de senaste veckorna eskalerat.

– Det finns en växande frustration [bland utrikesministrarna] gentemot Turkiets agerande, sade Borrell.

I frågor som rör EU:s utrikespolitik krävs enhällighet bland medlemsländerna. Och Grekland och Cypern ska ha villkorat sanktionerna mot Belarus mot att EU tar i hårdare mot Turkiet.

Tjänstemän från medlemsländerna fick på mötet i uppdrag att ta fram personer för en liknande sanktionslista mot Turkiet. Listan ska vara klar till ett EU-toppmöte 24-25 september för stats- och regeringscheferna att ta ställning till. Till dess hoppas man nå en lösning på konflikten.

– Vi vill ge diplomatin en chans. För detta måste Turkiet […] sluta med provokationerna, sade Maas som kallade EU:s relation till landet i dagsläget för ”mer än belastat”.