Åsa Coenraads & Christian Holm Barenfeld (M). Arkivbild.

Bild: Riksdagen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Ställ hårda krav på regimen i Belarus Ann Linde

Det är oroande tyst från regeringen och utrikesminister Ann Linde inför det så kallade presidentvalet i Belarus i nästa månad där förtrycket mot oppositionella ökar. Det skriver Åsa Coenraads & Christian Holm Barenfeld (M).

Den 9 augusti är det presidentval i Belarus. Sverige har under många år varit ledande inom EU att driva frågan om krav på mer öppenhet och frihet och ett stop för kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och förtryck av oppositionella och journalister med flera i Belarus, landet som vanligen kallas Europas sista diktatur. Vi har också varit drivande i frågan om kraftfulla sanktioner mot regimen och president Lukasjenko om de inte upphör med förtrycket.

Inför årets val har vi sett hur trakasserier, förtryck, fängslanden och tortyr av oppositionella och oliktänkande tagit än mer fart än normalt.

Efter valet 2010, det tydliga valfusket och omfattande våldsamheter från regimen mot oppositionella och människorättskämpar infördes kraftfulla sanktioner och det politiska och ekonomiska samarbetet mellan EU och Belarus villkorades med krav på framsteg på människorätts- och demokratiområdena. EU riktade då också omfattande sanktioner mot regimföreträdare med ansvar för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och det omfattande valfusket. Vid införandet av dessa sanktioner var Sverige drivande under den dåvarande regeringen och utrikesminister Carl Bildt. Situationen i Belarus stod högt på den utrikespolitiska agendan och förekom alltid i den utrikespolitisk deklarationen som varje år presenteras av utrikesministern.

Sedan hösten 2015 har också tonen inom EU förändrats rejält, sanktioner har lyfts och man påstår sig ha sett förbättringar i landet. Dessvärre har det varit svårt att få svar på vari dessa förbättringar består av. Sanktionerna byggde på att landet hade politiska fångar, att de inte har någon fri media och att vallagen är utformad på ett sätt som i grunden hindrar fria och demokratiska val.

Annons

I dag ser vi en tydlig ökning av politiska fångar, media är inte på något sätt fri och vallagen och organiseringen av valen lägger grunden för fortsatt valfusk. Inte sedan president Aleksander Lukasjenko valdes till president för 26 år sedan, 1994, har något demokratiskt val hållits i landet.

Vi oroas över och befarar att valet den 9 augusti blir en repris av de farsartade fuskval som vi har sett de senaste 26 år i Belarus, men också över det ökade förtrycket och vad som kan komma att ske fram till valet och därefter. Det är viktigt att Sverige inte tappar ledningen i denna fråga och därmed våra påverkansmöjligheter, men det är oroande tyst från regeringen och utrikesminister Ann Linde. 

Hot om kraftfulla sanktioner och stoppat ekonomiskt stöd från EU bör vara tydligt i kommunikationen gentemot den president Lukasjenko och den vitryska regimen. Frysta tillgångar, reserestriktioner och handelsrestriktioner kan vara viktiga verktyg som slår hårt och direkt mot diktaturens medlöpare. En av Belarus stora inkomstkällor är försäljning av rysk olja till EU:s medlemsländer, även oljan bör vara aktuell för sanktioner.

 

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot och ledamot i OSSE:s parlamentariska församling

Christian Holm Barenfeld (M), fd riksdagsledamot och tidigare ordförande för OSSE:s parlamentariska församling arbetsgrupp för Belarus