Andrzej Duda och Rafał Trzaskowski möts i en avgörande presidentvalsomgång den 12 juli.

Bild: KG PSP/Adrian Grycuk

Hoppa till artikelns andra spalt.

Jämnt inför avgörande valomgång i Polen

Sonderingar pekar på en jämn kamp mellan president Andrzej Duda och utmanaren Rafał Trzaskowski efter söndagens första omgång i presidentvalet i Polen.​

Söndagens första omgång i presidentvalet i Polen slutade med seger för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisas kandidat Andrzej Duda. Duda, Polens nuvarande president, fick knappt 44 procent av rösterna, enligt polska valkommittén.

Minst hälften av rösterna hade krävts för att Duda skulle ha segrat redan i första valomgången. För bara några månader sedan pekade många opinionsundersökningar på att Duda skulle nå den gränsen.

Annons

Men under coronakrisen har stödet minskat och istället ställs Duda i en andra avgörande omgång mot valtvåan Rafał Trzaskowski från liberalkonservativa Medborgarplattformen som fick drygt 30 procent av rösterna. 

Den andra omgången äger rum den 12 juli. Två sonderingar som genomfördes i samband med söndagens första omgång visar på ett jämt lopp mellan de två kandidaterna. Den ena undersökningen ger Duda 50,9 procent och Trzaskowski 49,1 procent. Den andra, som även räknar in osäkra väljare, ger Duda 45,4 procent och Trzaskowski 44,7 procent.

Rafał Trzaskowski, borgmästare i Warszawa och tidigare EU-minister och EU-parlamentariker, har lovat att lägga sitt veto mot nya lagförslag som går i en odemokratisk riktning om han väljs till president, enligt Politico. Lag och rättvisa, som kritiseras för att underminera bland annat domstolarnas oberoende och HBTQ-personers rättigheter sedan det kom till makten för fem år sedan, har inte tillräckligt stöd i parlamentet för att upphäva ett sådant veto.

Valdeltagandet på 64 procent var det näst högsta någonsin i ett polskt presidentval trots de restriktioner som införts på grund av coronaviruset.