Den nya reglerna syftar till att få undan osund konkurrens och ge bättre villkor till lastbilschaufförer. Arkivbild.

Bild: Monica Kleja

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s vägpaket ett steg närmare

EU-parlamentets transportutskott har godkänt det kontroversiella vägpaketet som reglerar internationella lastbilstransporter och villkor för chaufförer. – Vi är mycket nära att äntligen få ordning och reda på våra vägar, säger Johan Danielsson (S).

– Sista stora utmaningen för vägpaketet är avklarad och därmed är vi mycket nära att äntligen få ordning och reda på våra vägar och sätta stopp för den vilda västern-situation som präglat lastbilsbranschen, sade EU-parlamentariker Johan Danielsson (S) som sitter i transportutskottet där måndagens omröstning ägde rum.

Vägpaketet, bland annat reglerar gränsöverskridande lastbilstransporter och kör- och vilotider för chaufförer, har stött på stort motstånd, inte minst från länder i Öst- och centraleuropa. När medlemsländerna i början av april godkände uppgörelsen med EU-parlamentet röstade nio länder mot – något mycket ovanligt i EU-sammanhang. Även i EU-parlamentet har ledamöter från de länderna varit mycket kritiska.

– In i det sista har motståndarna, som framförallt utgjorts av de forna östländerna, försökt vattna ur och till och med stoppa hela överenskommelsen, sade Danielsson.

Medlemsländer i Öst- och central är kritiska till vägpaketet eftersom det enligt dem försvårar konkurrensen med västeuropeiska förare.

I måndagens tranportutskottsomröstning ställde sig runt 60 procent av ledamöterna bakom förslaget vilket ger en fingervisning om slutresultatet när hela EU-parlamentet ska rösta. Den slutliga omröstningen är planerad till mitten av juli.