Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franske presidenten Emmanuel Macron skakar hand pre-corona. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Macron om coronafond: Vi måste agera

Frankrike och Tyskland föreslår en coronafond på 500 miljarder euro som ska hjälpa de mest utsatta brancherna och områdena i medlemsländerna att återhämta sig från pandemin. Men Sverige och tre andra rika EU-länder motsätter sig förslaget.

Rika EU-länder i nord har sedan coronakrisens början gått i politisk klinch med fattigare länder i södra Europa som drabbats värre av pandemin. Sydliga länder som Spanien och Italien har förespråkat att EU-länderna gemensamt lånar upp pengar och delar ut till de mest drabbade. Nordliga länder som Sverige och Nederländerna är kritiska till detta och förespråkar istället att det ska handla om krislån som ska betalas tillbaka.

I ett gemensamt inspel på måndagen försöker EU:s viktigaste ledarduo, Tyskland och Frankrike, överbrygga klyftan mellan de två positionerna. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel ser en fara i att sammanhållningen i EU riskerar att splittras ytterligare om man inte hjälper de mest drabbade länderna. 

– Vi måste agera på ett europeiskt plan så att vi kommer väl och stärkta ut ur denna kris. Vi är övertygade om att det inte bara är befogat utan även nödvändigt att nu frigöra pengar från EU-håll, sade Merkel vid en gemensam presskonferens med den franske presidenten Emmanuel Macron.

I sitt förslag vill Merkel och Macron att EU-kommissionen lånar upp 500 miljarder euro, över fem biljoner kronor, och delar ut till ”de mest drabbade branscherna och regionerna” i en corona- eller återhämtningfond. Pengarna ska betalas av på lång sikt av alla EU-länder via unionens budget.

– Dessa 500 miljarder euro ska inte betalas tillbaka av dem som drar nytta av dem, utan det ska finnas en fördelningsnyckel för medlemsländerna, sade Macron och tillade att detaljerna återstår att mejsla fram.

Att Tyskland nu förespråkar rena bidrag snarare än lån är en tydlig förändring från tidigare hållning som låg närmare länder som Sverige och Österrike. Alla EU-länder måste dock göra ett ”tydligt åtagande” att följa ”sund ekonomisk politik och en ambitiös reformagenda”, enligt förslaget.

Förslaget välkomnas…

Stora delar av det fransk-tyska förslaget liknar de uttalanden som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare gjort kring hur en coronafond bör se ut.

– Jag välkomnar det konstruktiva förslag som Frankrike och Tyskland gjort. Det går i samma riktning som det förslag som kommissionen arbetar på som även kommer att ta alla medlemsländers och EU-parlamentets åsikter beaktande, sade von der Leyen i ett uttalande.

Även Spaniens premiärminister Pedro Sánchez välkomnar det tysk-franska förslaget.

…och kritiseras

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz diskuterade på måndagen coronafonden och flerårsbudgeten med statsminister Stefan Löfven och Danmarks och Nederländernas statsministrar. De fyra länderna driver tillsammans en budgetrestriktiv linje och att pengar från EU-budgeten ska betalas tillbaka och villkoras.

”Vår position är oförändrad. Vi är redo att hjälpa de mest utsatta länderna med lån. Vi förväntar oss att den uppdaterade flerårsbudgeten återspeglar de nya prioriteringarna snarare än att höja taket”, twittrade Kurz.

Förslag om en vecka

På onsdag i nästa vecka ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lägga fram sitt skarpa förslag på en coronafond och en uppdatering för hur unionens flerårsbudget för 2021-2027 ska kunna användas i återhämtningssyfte. För att förslagen ska bli verklighet måste alla 28 EU-länder ge sitt godkännande.