Den brittiska hamnen vid Felixstowe är en av landets viktigaste för internationell handel

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storbritannien ska träna upp 50 000 formulärifyllare

Uppskattningsvis 50 000 personer ska utbildas för att fylla i formulär för import och export när Storbritannien vid årsskiftet lämnar EU:s inre marknad och tullunion. Men coronakrisen kan göra att man inte hinner i tid.

Den brittiska regeringen har öronmärkt motsvarande 420 miljoner kronor för att träna upp personal för att fylla i de tulldeklarationer och andra dokument som kommer att krävas när landet i framtiden ska handla med EU-länderna, skriver Financial Times.

Enligt beräkningar kommer runt 200 miljoner sådana dokument att behöva fyllas i per år. Branschorganisationer uppskattar att det skulle behövas minst 50 000 personer för att hantera den mängden om Storbritannien sluter ett mindre omfattande frihandelsavtal med EU. Det är en siffra som inte avvisades av ansvarig minister Micheal Gove när denne utfrågades i det brittiska parlamentets brexitutskott.

Financial Times räknar med att det skulle kosta företagen motsvarande över 16 miljarder kronor årligen att anställa det antalet tjänstemän. 

Annons

Varnas för att man inte hinner klart i tid

Vid årsskiftet väntas Storbritannien lämna EU:s inre marknad och tullunionen och personalen bör vara på plats till dess för att undvika alltför stora hinder i handeln. Men enligt nyhetsbyrån Bloomberg varnar flera organisationer att man inte kommer att hinna rekrytera det behövliga antalet i tid på grund av coronapandemin.

– Min uppfattning är att [rekryteringsarbetet] helt stannat av. Inget händer, sade Rod McKenzi vid åkeriorganisationen RHA.

Ordföranden för det brittiska parlamentets brexitutskott, den oppositionelle socialdemokraten Hilary Benn, tvekar även han på att det är möjligt.

– Att rekrytera 50 000 tulltjänstemän och träna upp dem från nu till slutet av året kommer att bli en enorm uppgift, i synnerhet i mitten av coronakrisen, sade Benn, enligt FT.