Greklands ekonomi är till en betydande del beroende av turism. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen: Ingen normal sommar för någon

EU-kommissionen hoppas stegvis kunna dra igång semestersäsongen för att rädda turismsektorn och låta coronatrötta invånare resa eller besöka släktingar. Samtidigt är kommissionen redo att ta i med hårdhandskarna mot de länder som inte följer EU-reglerna om att resenärer har rätt att få tillbaka pengarna vid inställda resor.

Turismsektorn i EU står för en tiondel av unionens samlade ekonomiska aktivitet och är en av de mest drabbade av coronavirusets framfart. I vissa länder som Kroatien och Grekland är andelen mycket högre. EU-kommissionen presenterade på onsdagen sitt förslag på hur turismsektorn ska kunna verka under sommarmånaderna då vanligtvis miljoner personer semestrar i medlemsländerna.

– Det här kommer inte att bli en normal sommar för någon, sade EU-kommissionär Margrethe Vestager.

Tillgodokvitton uppmuntras

Enligt EU-rätt har passagerare i medlemsländerna rätt att få pengarna tillbaka om deras resor ställs in. Men för att stödja resebranschen, som i vissa fall lider av likviditetsbrist, uppmanas de som kan att istället för att kräva tillbaka sina pengar, acceptera tillgodokvitton hos reseföretagen som kan lösas in vid ett senare tillfälle.

– [Återbetalning] är ens rättighet. Om man har råd att ta ett tillgodokvitto, eller vill stödja företag, kan detta göras attraktivt, sade Vestager.

Kommissionen kommer inom kort att skicka ut ett brev till alla medlemsländer där detta beskrivs. I brevet varnas även de länder, enligt Vestager tolv stycken, som inte följer EU-reglerna om att få pengarna tillbaka vid inställda resor med rättsliga åtgärder.

Kommissionens förslag innehåller riktlinjer för hur turistområden ska förbereda sig för att kunna ta emot gäster. Det handlar bland annat om att sjuvårdskapaciteten är tillräcklig, att man kan testa misstänkta fall och spåra smittspridning. Biljetter till olika turistattraktioner ska kunna köpas på nätet för att undvika onödigt köande. Mask rekommenderas där social distansering inte kan upprätthållas.

För dem som använder sig av coronaappar bör dessa fungera även när man reser till andra medlemsländer. Kommissionen ska även sätta upp en hemsida där man i realtid kan se utvecklingen för eventuell virusspridning. Till syvende og sidst är det dock ett personligt val att resa på semester i sommar.

 – Vi tar alla en risk, sade Vestager.

Samtidigt vill kommissionen ta ett större grepp på framtiden för turismsektorn genom att sammankalla en konferens.

Stängda gränser – inte effektivt

Den nedstängning av gränser som många medlemsländer vidtagit som åtgärd är kommissionen kritisk till.

– Vi ser inte gränskontroller som ett effektivt sätt att stoppa virusspridningen, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides och pekade på att det är enkelt för någon att ta febernedsättande innan man kommer till en gräns där ens temperatur tas.

Kommissionen stakar ut riktlinjer för hur medlemsländerna bör öppna sina gränser för att personer ska kunna resa och semestra. Mellan regioner och medlemsländer med liknande virusspridning bör personer kunna resa så länge de respekterar social distansering. I vad man kallar fas 1 – just nu är man ännu i fas 0 – hoppas man på ett gradvis öppnande av gränser.

– Under idealiska förhållanden bör detta gälla hela unionen. Men där detta inte är möjligt bör man starta genom att tillåta resande mellan regioner, områden och medlemsländer där hälsoläget utvecklas i en positiv riktning, sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson som tillade att det inte finns något fastställt datum för när fas 1 kan inledas.

Kravet är att ett EU-land inte får öppna sina gränser bara för medborgarna från vissa medlemsländer och inte från andra.

Onsdagens riktlinjer för samordning av gränsöppning och resande inom EU är efterfrågade av medlemsländerna. Det rör sig om rekommendationer och det är upp till medlemsländerna själva att lyfta eller skärpa sina gränskontroller.