EU-parlamentets talman David Sassoli är en italiensk socialdemokrat. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-talman till Sverige: Sluta tänk så rigitt

EU-parlamentets talman uppmanar Sverige och tre andra rika EU-länder att ta sitt ansvar för unionens framtid efter att de sagt nej till en plan för att hjälpa de mest coronadrabbade medlemsländerna.

Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – som kallar sig de sparsamma fyra – säger nej till det tysk-franska förslaget om gemensam upplåning och direkstöd till de EU-länder som drabbats mest av coronapandemin. EU-parlamentets talman David Sassoli uppmanar de fyra länderna att tänka om.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Det finns inte sparsamma länder och slösaktiga länder. Snarare finns det länder som är medvetna om allvaret i de utmaningar vi står inför och de som inte är det. Det är därför jag ber alla att leva upp till detta historiska ögonblick, sade Sassoli i ett uttalande på måndagen.

Talmannen pekar på att de fyra länderna hör till dem som tjänar mest på EU:s inre marknad. Enligt beräkningar tjänar Sverige runt 300 miljarder kronor årligen tack vare tillgången till den inre marknaden.

– Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som har gjort invändningar [mot det tysk-franska förslaget] hör till dem som har tjänat mest. Jag hoppas att alla vet att uppskatta detta. Nu är det inte tid för rigitt tänkande utan för återuppbyggnad, annars kommer vi att sluta med ett Europa som rör sig i olika hastigheter, sade David Sassoli och syftade på att de länder som drabbats mest kommer att hamna ännu mer på efterkälken efter de som klarat sig bättre genom pandemin.