Lundgren (SD) håller med EU-kommissionen om att Ungerns undantagslagar inte bryter mot EU-regler, medan Karlsbro (L) och Al-Sahlani (C) är kritiska.

Hoppa till artikelns andra spalt.

SD backar EU-beslut om Ungern – L och C rasar

Ungerns undantagslagar som ger premiärminister Viktor Orbán utökad makt bryter inte mot EU:s regler, meddelar EU-kommissionen. – Deras agerande är fegt och pinsamt, säger Karin Karlsbro (L). Sverigedemokraterna instämmer dock i beslutet.

Efter att ha analyserat undantagslagar som har implementerats i totalt 20 medlemsländer, med anledning av coronakrisen, anser kommissionen att Ungerns sådana inte undertrycker journalisters arbete eller demokratin i landet. 

– Jag har studerat Ungerns lagar noga och de väcker inte behovet av att starta ett överträdelseförfarande än, jag måste understryka “än”, sade Věra Jourová, EU-kommissionens vice ordförande, under onsdagens pressträff. 

Karin Karlsbro (L) förvånas av beskedet:

– Ungerns undantagslag är så uppenbart en del av den avdemokratisering som har pågått under många år. Flera EU-länder har infört nödlagar men Ungerns är något helt annat. Kommissionens agerande är fegt och pinsamt, säger hon. 

Sverigedemokraternas Peter Lundgren tar å andra sidan EU-kommissionens parti. 

– Vi har noterat beslutet och instämmer i det, säger han. 

Věra Jourová poängterade att kommissionen fortsätter att följa hur den ungerska regeringen använder lagarna, men menar att de inte har formella fel.

– Vi har full förståelse för att en exceptionell situation kräver exceptionella lösningar och att regimer av goda anledningar begär om mer makt för att agera mer effektivt, sade hon. 

Centerpartiets Abir Al-Sahlani, som sitter i utskottet för mänskliga rättigheter, menar att det är Orbans fälla.

–  Han vill få det att framstå som att en regering, som i praktiken har infört en diktatur på obestämd tid, skulle vara i linje med EU:s värderingar. Det stämmer självklart inte, säger Al-Sahlani.