EU-kommissionens vice-ordförande Valdis Dombrovskis presenterar under tisdagen ett nytt krispaket för banker.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vill underlätta banklån

Under tisdagen presenterade EU-kommissionen ett förslag som ska underlätta för företag och hushåll att få banklån. Samtidigt uppmanas bankerna att inte ge utdelning till aktieägarna.

EU-kommissionen klargör hur nuvarande bankregler om redovisning och tillsyn ska tillämpas under coronakrisen, i nya riktlinjer. Exempelvis ska alla banker i EU mer flexibelt bedöma låntagarens möjlighet till återbetalning för att underlätta lån. 

– Idag riktar vi vår uppmärksamhet till den finansiella sektorn, dagens paket främjar banklån för att säkerställa likviditet, sade EU-kommissionens vice-ordförande Valdis Dombrovskis under tisdagens presskonferens.

EU-kommissionen förtydligar, i enlighet med lagar som redan finns, att banker själva får bedöma vilka förväntade kreditförluster som måste redovisas. Detta ska minska hur mycket pengar bankerna behöver sätta åt sidan för eventuella förluster. 

Inom samma område föreslår kommissionen lagändringar av EU:s regler för banktillsyn, så att tidsplanen för redovisningsregler över bankernas kapital anpassas.

Men bankerna måste agera ansvarsfullt, menar kommissionen och uppmanar dem att avstå från utdelningar till aktieägarna.