EU-kommissionärer Josep Borrell och Jutta Urpilainen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU söker fördjupat samarbete med Afrika

EU-kommissionen pekar ut fem områden för samarbete med länderna i Afrikanska unionen.

– Detta är ett av de viktigaste internationella partnerskapen som vi ska bygga, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell när han på måndagen tillsammans med kommissionären för internationella partnerskap, Jutta Urpilainen presenterade EU:s förslag på hur man ska skapa ett djupare samarbete med de afrikanska länderna. 

Syftet med strategin är att ta ett helhetsgrepp på EU:s politik i Afrika. Detta inte minst med tanke på att länder som Kina håller på att stärka sitt inflytande på den afrikanska kontinenten.

– Det finns många intressen i Afrika och det förklarar varför vi européer behöver vår egen strategi, sade Urpilainen som tillade att EU:s förra Afrika-strategi antogs 2007.

Kommissionen vill se samarbete på fem områden: klimat, digitalisering, tillväxt och jobb, fred och säkerhet samt migration.

Nu skickas förslaget till medlemsländerna och andra intressenter för att få åsikter om strategin. Förslaget ska ligga till grund för ett partnerskapsavtal som ska skrivas på EU-Afrika-toppmötet i oktober.