Johan Danielsson (S) menar att flygresor med nästintill tomma plan leder till onödiga utsläpp i coronatider.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-lag tvingar tomma flyg att lyfta trots corona

Allt färre väljer att flyga på grund av coronaviruset, men EU:s flygregler tvingar bolag att köra nästintill tomma plan. Eller så riskerar de att förlora sina landningsrättigheter. EU-kommissionen lovade på tisdagen att snabbt ta fram ett lagförslag för att ändra på detta.

Enligt EU-lagar måste flygbolagen använda minst 80 procent av sina tilldelade landningsrättigheter för ankomst- och avgångstider, eller riskera att förlora dem under året därpå. 

Flera flygbolag, bland annat SAS och Lufthansa, har ställt in flyg på grund av coronaviruset. Men denna möjlighet är begränsad, konstaterar Europaparlamentariker Johan Danielsson (S), koordinator för S&D-gruppen i transportutskottet.

 – Vid en viss gräns så måste man helt sluta med det. Som flygbolag ställs man inför alternativet att flyga plan som är mer eller mindre tomma, eller att riskera att förlora sina landningsrättigheter, säger Danielsson.  

För att minimera antalet plan så vill Danielsson snabbt få till en särskild förordning.

– Jag utgår ifrån att det är något man överväger i EU-kommissionen. Jag har skickat ett brev till ansvarig kommissionär och jag ska även möta henne på torsdag för att prata om bland annat dessa frågor. Jag tror att man kan komma fram till en lösning, säger han.

Med anledning av coronaviruset har flygningarna minskat och flygbranschens organisation IATA har beräknat att flygbolag globalt kommer att förlora mellan 63–113 miljarder dollar, motsvarande 600–1070 miljarder svenska kronor. 

– Geografiskt så kan problemet vara mer eller mindre akut, beroende på om det är ett flygbolag som flyger till de regioner som är mest påverkade. Men just nu ser det snarare ut som att problemet kan spridas geografiskt, säger Johan Danielsson.

Senare på tisdagseftermiddagen meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att institutionen ska komma med konkreta lagförslag för att åtgärda problemet.

Syftet med ett förslag är bland annat att minska antalet flygningar med nästan helt tomma flygplan. Även andra områden där kommissionen kan bistå i arbetet mot coronaspridningen utreds i nuläget.

– Vi tittar på alla verktyg vi kan uppbåda för att hantera coronavirusets effekter på folk såväl som på ekonomin, sade Ursula von der Leyen.