EU-parlamentets talman David Sassoli och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Coronaviruset: EU-toppmöte på telefon – parlamentsvecka kortas ned

EU-ländernas högsta chefer kallas till telefontoppmöte samtidigt som EU-parlamentet kapar stora delar av veckans session för att minska risken för virusspridning.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel meddelade på måndagen att han avser hålla en telefonkonferens med EU-ländernas högsta ledare för att diskutera och samordna EU:s insatser kring coronaviruset. Telefontoppmötet väntas någon gång under tisdag eftermiddag.

På måndagskvällen beslutade även ledarna för EU-parlamentets partigrupper att korta ned veckans session genom att kapa två av mötesdagarna – onsdagen och torsdagen. Alla planerade omröstningar – bland annat en resolution om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai – skjuts även på framtiden. Oron för en eventuell spridning av viruset mellan ledamöterna ligger bakom beslutet.

– Vi måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder och minska aktiviteten till ett minimum, sade EU-parlamentets talman David Sassoli på måndagskvällen.

Italienaren Sassoli meddelade även att han, efter att nyligen ha besökt Italien, kommer att arbeta hemifrån "i enlighet med de 14 dagar som anges i [EU-parlamentets] hälsoprotokoll".

Beslutet att korta ned sessionen kommer efter att Sassoli i förra veckan beslutade att hålla parlamentssessionen, inte som brukligt i franska Strasbourg, utan i Bryssel. Tidigare har alla besöksgrupper och evenemang i EU-parlamentet ställts in till slutet av månaden.