Moderaten Tomas Tobé i Europaparlamentet.

Bild: Europaparlamentet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tobé: Ny asylpolitik kan vinna brett stöd i EU

Med ett nytt migrationspolitisk program vill Moderaterna ta initiativet för att få till en ny europeisk asyl- och migrationspolitik. Närmast ska den egna partigruppen i Europaparlamentet övertygas.

Samma dag som EU-kommissionären Ylva Johansson var i riksdagen för att prata migrationspolitik, inför att hon senare i vår väntas komma med nya EU-förslag på området, presenterade Moderaterna på torsdagen ett nytt migrationspolitiskt program.

– Nu måste vi komma fram med mer av en gemensam europeisk invandringspolitik, som kan vinna brett politiskt stöd. Den nya pakten för migrationspolitiken som EU-kommissionen har aviserat bör fokusera på kontroll över yttre gräns och omedelbar gemensam asylprövning vid yttre gräns eller utanför EU, säger Tomas Tobé (M) i ett uttalande till Europaportalen.

Bland annat föreslås ett kvotflyktingsystem med asylprövning vid eller utanför EU:s gräns utan tvång för medlemsländer att ta emot flyktingar. Man vill även koppla samman bistånds- och invandringspolitiken för “att adressera grundorsakerna till migration”.

– Politiken måste bli förutsägbar och anpassad efter medlemsstaternas förmåga att ta emot. EU-länder bör därför få ökade möjligheter att påverka volymen på sitt flyktingmottagande, säger Tomas Tobé.

Flera andra EPP-partier uppges ha liknande krav som Moderaterna och i mitten av nästa vecka väntas den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP, Europaparlamentets största partigrupp, ha en stor intern debatt om migrationspolitiken.

– Jag kommer arbeta för att samla EPP bakom den här linjen, säger Tomas Tobé (M).