Annegret Kramp-Karrenbauer, avgående ledare för tyska kristdemokratiska CDU. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkels arvtagare avträder

Annegret Kramp-Karrenbauer, tyska kristdemokratiska CDU:s ledare och potentiell arvtagare till förbundskansler Angela Merkel, avsäger sig uppdrag efter att den interna kritiken mot henne blivit för stor.

Efter bara drygt ett år på posten som ledare för tyska kristdemokratiska CDU meddelade på måndagen Annegret Kramp-Karrenbauer att hon inte ställer upp till omval och därmed inte heller kandiderar till posten som ny förbundskansler i nästa års tyska parlamentsval. Det rapporterar tyska medier.

Anledningen till hennes avgång är dels den kritik som riktats mot henne i samband med att CDU i delstaten Thüringen i förra veckan samarbetade med högerpopulistiska Alternativ för Tyskland. Süddeutsche Zeitung skriver dock att kritiken mot Kramp-Karrenbauers ledarskap funnits där sedan tidigare.

Annegret Kramp-Karrenbauer sågs av många som efterträdare till förbundskansler Angela Merkel som sagt att hon inte ställer upp för en ny mandatperiod när tyskarna går till parlamentsval på hösten 2021.