EU-kommissionärna Věra Jourová och Didier Reynders ansvarar för frågor om rättsstatlighet i medlemsländerna. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen: Mycket allvarligt läge i Polen

EU-kommissionen och EU-parlamentet ser mycket allvarligt på utvecklingen i Polen där regeringen drivit genom en ny lag som underminerar domstolarnas oberoende.

Den polska regeringen har drivit igenom en ny lag om domare och domstolar trots kraftig kritik från bland annat EU-kommissionen och Europarådet.

– Den nya lagen väcker oro kring förenlighet med EU-rätt, inklusive principen om EU-rättens företräde, kravet på domstolars oberoende och rätten att kunna hänskjuta frågor till EU-domstolen, sade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på tisdagen.

EU-parlamentariker debatterade 

För bara knappt en månad sedan diskuterades utvecklingen i Polen i EU-parlamentet, men den senaste händelseutvecklingen föranledde en ny debatt på tisdagskvällen i Strasbourg.

– Aldrig i EU:s historia har något medlemslands regering utövat så mycket kontroll över rättsväsendet. Polen är nu det första medlemslandet där domare kan få sparken om de tillämpar EU-lag, sade den slovakiske liberale EU-parlamentarikern Michal Šimečka.

Flera ledamöter krävde att kommissionen agerar mer resolut mot den polska regeringen.

Polsk ledamot: Vi kommer att slutföra reformerna

EU-parlamentarikern Beata Szydło som tillhör det polska nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, och tidigare varit premiärminister i landet, menade att debatten är politiskt färgad. Hon försvarade regeringens agerande med att man håller på att reformera domstolsväsendet.

– Det polska domstolsväsendet är i skriande behov av reform. Vi har påbörjat reformerna och vi kommer slutföra dem, sade Szydło.

Kommissionen lovar vidta åtgärder

Kommissionen analyserar för närvarande den nya polska lagen och EU-kommissionär Věra Jourová lovade under tisdagens debatt att fortsätta inleda så kallade överträdelseförfaranden mot den polska regeringen om man finner att lagen inte är förenlig med EU-rätten.

– Den senaste utvecklingen visar tyvärr att situationen är mycket allvarlig, sade Věra Jourová.