EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid onsdagen presskonferens. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

von der Leyen tar plats i Bryssel

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen oroas för det finska budgetförslaget, utvecklingen på Malta och anser att den franske presidenten gjort ett strategiskt misstag.

Ursula von der Leyen levde upp till den tyska stereotypen när hon på onsdagen infann sig exakt i utsatt tid för en första presskonferens EU-kommissionens högkvarter Berlaymont i Bryssel. Hon hade då lett sitt första möte med alla kommissionärer, ett möte som äger rum veckovis och där kommissionens politik debatteras och bestäms.

På dagordningen stod frågor som kollegiets arbetsmetoder, EU-hjälp till jordbävningsdrabbade Albanien, klimattoppmötet i Madrid och situationen på Malta där utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia lett ända fram till premiärminister Joseph Muscats närmaste krets.

– Jag är oroad för den senaste utvecklingen på Malta. Jag förväntar mig en grundlig och oberoende utredning fri från politisk inblandning, sade von der Leyen.

Om budgetförhandlingarna: EU-ledarnas krav måste finansieras

I måndags presenterade det finska ordförandeskapet ett nytt kompromissförslag på hur EU:s flerårsbudget ska se ut. Det förespråkar en något mindre EU-budget (1,07 procent av BNI) än kommissionens ursprungliga förslag (1,11 procent av BNI). 

– Jag är oroad för de allvarliga nedskärningar som finns i detta förslag, sade Ursula von der Leyen och lyfte fram att kommissionens förslag bygger på planer om vad EU ska göra under de kommande åren som alla medlemsländers stats- och regeringschefer enhälligt ställt sig bakom.

– Alla medlemsländer formulerade mycket tydligt sina förväntningar på EU-kommissionen i somras. Om vi vill genomföra allt det måste vi se varandra i ögonen och diskutera hur det ska finansieras, sade von der Leyen.

Instämmer med Juncker: Macrons veto ett misstag

I oktober lade den franske presidenten Emmanuel Macron sitt veto mot att inleda medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien. Agerandet fick skarp kritik av dåvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker, en kritik som von der Leyen instämmer i.

– Att inte inleda medlemskapsförhandlingar anser jag vara ett strategiskt misstag. Det är väldigt viktigt att vi så tydligt som möjligt signalerar till västra Balkan att vi vill ha dem på vår sida, sade Ursula von der Leyen som så snart som möjligt vill ge Albanien och Nordmakedonien möjligheten att inleda medlemskapsförhandlingar.