Moderaternas europapolitiske talesperson och EU-nämndens andre vice ordförande Pål Jonson.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Moderat besvikelse när oppositionen fallerade

På fredagen var det upplagt för en regeringsförlust i riksdagen. Nu skulle EU-nämndens majoritet markera för en ambitiösare europeisk kärnkraftsforskning inför nästa veckas ministermöte i Bryssel: fördubblade anslag. Men en ledamot var inte på plats och därmed vann regeringen. – Tråkigt, säger Pål Jonson (M).

Som Europaportalen tidigare rapporterat väntades en strid om europeisk kärnkraftsforskning på fredagens EU-nämnd. Mot regeringen, och för större ekonomiska anslag till kärnkraftsforskning, stod Moderater, Kristdemokrater, Liberaler och Sverigedemokrater – en majoritet. På andra sidan och för en oförändrad forskningsbudget om kärnkraft stod Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet - en minoritet.

Men möjligheten att markera mot regeringen gick oppositionen förbi då Sverigedemokraterna, utan att kalla in någon av sina 20 ersättare i EU-nämnden, hade lämnat en av sina tre ledamotsplatser tomma inför omröstningen. 

Sprang genom riksdagen
Det hjälpte inte att Martin Kinnunen (SD) hastigt lämnade möteslokalen för att ringa in den saknade ledamoten Ludvig Aspling (SD) som debatterade i en annan del av riksdagen.  

När Aspling springandes hade tagits sig fram genom korridorer och kulvertar var det för sent: det förväntade numerära övertaget hade förbytts till ett dödläge: 8 mot 8. Därmed kunde den centerpartistiska mötesordförande Annika Qarlsson med sin utslagsröst avgöra till regeringens fördel.

Efteråt var Moderaternas europapolitiske talesperson och EU-nämndens andre vice ordförande Pål Jonson besviken.

– Det är tråkigt. Det är naturligtvis mycket bättre om alla hade varit närvarande vid bordet och vi hade fått ett annat utfall, sade Pål Jonson till Europaportalen. 

Storleken på EU:s forskningsbudget och anslagen till kärnkraftsforskning avgörs när EU:s flerårsbudget tas, sannolikt under 2020, så EU-nämnden kan komma att pröva frågan igen.