EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet röstar om ny kommission – utan britt

EU-parlamentet kommer i nästa vecka att rösta om den nya EU-kommissionen trots att ingen brittisk kommissionär väntas ingå.

Det meddelade EU-parlamentets talman David Sassoli på torsdagen. Den brittiska regeringen har hittills vägrat att nominera en kommissionärskandidat med motiveringen att man snart lämnar EU och för närvarande befinner sig mitt i en valrörelse.

Alla länder måste enligt EU-fördraget nominera en kommissionär och därför har EU-kommissionen inlett ett rättsligt förfarande mot Storbritannien. Tidsfristen för britterna att svara på kommissionens invändning löper ut natten till lördag. 

Trots detta har EU-institutionernas olika rättstjänster kommit fram till att EU-parlamentet kan rösta om kommissionen som helhet, även om ingen brittisk kommissionär skulle ingå, enligt Sassoli.

I slutänden kan det dock bli upp till EU-domstolen att avgöra om det är fördragsenligt att ha en kommission där inte alla medlemsländer företräds.

Formellt sett måste medlemsländerna i ministerrådet godkänna en lista över alla kommissionärer innan parlamentet kan rösta. Tillträdande kommissionsordföranden Ursula von der Leyens stab har meddelat att man räknar med att kunna tillträda den 1 december.

Liten marginal

När Ursula von der Leyen godkändes av EU-parlamentet i somras skedde det med endast nio rösters marginal. 

Omröstningen om kommissionen som helhet äger rum vid lunchtid på onsdag i nästa vecka.